Staňte se na chvíli pirátem se sklenkou kvalitního kubánského rumu v ruce

Staňte se na chvíli pirátem se sklenkou kvalitního kubánského rumu v ruce


Kubánský rum se nejspíše začal vyrábět v karibském souostroví, na ostrovech Kuba, Jamajka, nebo Portoriko. Z této oblasti také pochází snad nejvíce výrobců kubánského rumu na světě. První lidé, kteří si velice oblíbili tento tvrdý alkohol, byli černí otroci, kteří pracovali na místních plantážích.
alkohol v baru
Nějakým způsobem se později dostal rum do povědomí námořníků a pirátů, kteří si jej také oblíbili. Rumem se zahřívali a rozehřívali na svých dlouhých plavbách. Ještě v době prohibice v USA, ve dvacátých letech, se bílému kubánskému rumu velice dařilo.

Výroba rumu na Kubě a v dalších zemích velice rychle stoupala, a s ní také pašování rumu do USA, kde se načerno distribuoval. Název „Rum„ a také jeho původ není úplně jasný. Možné je, že je název rumu odvozený od výrazu „rumbellion“, jenž znamená v anglickém jazyce „velký ruch“. Přihlédneme-li k původu a historii rumu, je vysvětlení velice příznačné.

Jak výroba kubánského rumu probíhá?

Výroba tohoto rumu je velice zdlouhavý proces, který probíhá v několika krocích. Úplně nejzákladnější surovinou pro výrobu rumu je cukrová třtina. V historii rumu začala výroba kubánského rumu právě sklizní cukrové třtiny. Ta je provádí již strojově, v některých oblastech však stále ještě tradičním způsobem ručně, pomocí mačety a tvrdé práce.
sklenice na mojito
Cukrová třtina se musí okamžitě po sklizni rychle zpracovat, a to do 24 hodin, jinak by se sladká míza ve třtině zkazila. Zpracováním cukrové třtiny se získá cukr, a jako odpad zůstává černá melasa. Melasa je hustá černá hmota, chuťově hořká, která se použije k výrobě rumu.
sklenička na alkohol
Výroba rumu potom pokračuje destilací, při které vznikají v rumu jemnější a specifické chutě a vůně.  Posledním krokem ve výrobě rumu je zrání v dřevěných sudechBílé rumy, které jsou lehké, nezrají vůbec, nebo tři roky. Zlaté tmavé rumy zrají o něco déle. Těžké tmavé rumy zrají i 20-30 let.

Staňte se na chvíli pirátem se sklenkou kvalitního kubánského rumu v ruce
Ohodnoťte příspěvek

Comments are closed.