S medovinou na věčné časy

S medovinou na věčné časy

Je známo, že již ve starověkém Sumeru se započalo s výrobou medoviny. Ještě, než lidé začali se zemědělstvím, byl jako koncentrované sladidlo vždy stále dostupný med, ze kterého byla vyráběna medovina.  Když člověk s postupem času začal vyrábět víno a pivo, stala se medovina spíše náhražkou tam, kde vinná réva neměla dostatečné podmínky pro růst.
medonosné včely
Řekové a Římané považovali medovinu za ubohý a prostý nápoj. Medem si ale doslazovali své víno, když jim připadalo poněkud natrpklé. Medovina byla však ve zbytku Evropy, převážně na severu, velice oblíbena.

Je spojována s Kelty Germány a Vikingy, kteří velice dovedně dokázali kvašením zpracovávat med k výrobě tohoto lahodného, alkoholického nápoje. Vrcholem popularity medu se potom stává středověk. Později však popularita medoviny upadá vlivem výroby vína, piva a destilovaných alkoholů.

Medovina je nejenom lahodným, zdravým nápojem

 Medovina, která je ohřívaná, příjemně rozehřeje promrzlé tělo, ale také je vhodná k míchání s ostatními nápoji k nejrůznějším příležitostem. Vždy dodá nápoji vynikající aroma.  Medovina se vyráběla a stále se vyrábí rozličnými postupy. Jedním z nich je například vaření.

trika-cz-336-280-v2.gif

Královská medovina se nevaří, v medu je tudíž zachováno maximum výživných látek. Její výroba se provádí čištěním vysoce kvalitního medu.
lahve medoviny
Vařená medovina. Medovina se vyrábí uvařením medu s vodou. Během vaření je třeba odstraňovat pěnu a nečistoty. Vaří se, dokud se přestane tvořit pěna.

Ovocná medovina. Část vody se nahradí ovocnou šťávou.

S přídavkem koření. To se přidává do medoviny již během vaření nebo při vydatném kvašení.

S přídavkem lihu. Provádí se u méně kvalitních medovin, hned po ukončení kvašení.

Šumivá medovina. Medovina se stáčí ještě nedokvašená, nebo se nechá v lahvi kvasit s pomocí malého množství kvasinek.

S medovinou na věčné časy
Ohodnoťte příspěvek

Comments are closed.